torsdag, februar 08, 2007

På hjemmebesøk i slummen

Dagens opplevelser i slummen:

Vi møter en dame i slummen som tar oss med til hjemmet sitt. Hun er ikke så god i engelsk, så prøver meg litt på den swahilien jeg kan. Det pleier alltid å lette litt på stemningen. Sier sikkert en del feil, men da kan folk få noen å le av, og det er bare greit.

Jeg observerer omgivelsene mens vi går. Damene vasker tøy ute på gaten. Noen vasker for naboen for å tjene litt penger. Det er mye arbeid, og i løpet av en dag tjener de 100 shilling, som er ca 10 norske kroner. Andre steder sitter damene ute å steker chapatti eller koker bønner som de selger. Søppel er overalt. Vi vasser i søppel. Folk roper etter oss: ”mzungu, mzungu, how are you?” (Får sikkert 100 sånne forespørsler hver dag). Barna kommer løpende etter oss for å ta på oss, kjenne på huden, holde oss i hånda og utsråler en lykke når vi responderer, og gjerne spør tilbake på swahili: ”Sasa” (what’s up, skjer’a).

Damen som var kommet for å hente oss viser vei. Vi må gå mellom to blikkbokshus, lavt under taket, så til og med jeg måtte passe hodet mitt, gjennom en port, og gjennom en port til. Husene står tett i tett, og høner og ender går fritt i samme omgivelser der det vaskes tøy og lager mat.

Hvorfor drar vi på hjemmebesøk? Tulip (senteret vi jobber på) tar i mot jenter fra slummen som ikke har mulighet til å betale for secondary school, eller de som vil lære håndarbeidsferdigheter, som de kan bruke til siden å tjene penger. For å sikre at de jentene som virkelig trenger hjelp, er de som får hjelp, besøker vi dem og hører familiens historie og situasjon.

Vi har nå satt oss inn i stuen til familien, meg, Marit, Brenda (som har vært igjennom programmet til tulip, og som kan dele et sterkt vitnesbyrd om at det er mulig å komme seg opp av en håpløs situasjon), moren i huset og sønnen. Synes de har klart å gjøre mye ut av det lille de eier. Lite på veggene, men stedet er ryddig og hyggelig! Datteren i huset der har fått begynne på skolen til tulip, men sønnen i huset, må bare gå hjemme, fordi familien ikke har økonomi til å sende han på skole. Hun er fortvilet over den situasjonen, men glad for at datteren kunne ha mulighet til å fullføre skolen.

Å sitte der å høre situasjonen til familien, er ganske sterkt. Uten utdannelse er det vanskelig å komme seg ut av slummen, og livet der. Føler meg veldig heldig som har fått lov til å vokse opp i Norge! Jeg beundrer på mange måter de menneskene jeg møter som bor i slummen. I en vanskelig og i mange tilfeller håpløs situasjon, holder de motet oppe, stoler på at Gud vil finne en løsning, de er gjestfrie og på samme tid viser en livsglede, et mot til ikke å gi opp!

Og til slutt å kunne gi noen oppmuntrende ord om Guds tilstedeværelse i deres hverdag, og hvor viktig og verdifulle akkurat de er for Gud. Hvordan han alltid er der, og bruker hvert enkelt menneske, om det er i Norge der mennesker har mer enn nok av de materielle tingene de trenger, eller om det er i deres hverdag. Føler egentlig at Gud også bruker de menneskene jeg møter i slummen til å lære meg enda større avhengighet av Han, og også ha pågangsmot i vanskelig situasjoner.

Damen følger oss tilbake, sier hade og jeg kan gå tilbake til livet mitt utenfor slummen. Men ikke helt uberørt...

3 Comments:

At 3:08 a.m., Blogger Ragnhild said...

Sterke inntrykk du moter Karianne! Ett flott og meningfullt arbeid du er med paa! Staa paa videre!:) Blir mange spennende historier og inntrykk aa hore om naar vi kommer tilbake til Hald i april! Gleder meg til det!:)

Gud velsigne deg!=)

Klem fra ragnhild:)

 
At 3:11 a.m., Blogger Ragnhild said...

ops...beklager for feilskrivelse av navn!! Maa sies at navn ikke er min sterkeste side...hehe...men naa har jeg det:Kari-Anne!:)
Desculpa!

Ragnhild=)

 
At 10:54 a.m., Anonymous Anonym said...

hei kari-annemor!
spennende å høre hva du opplever, ganske så annerledes hverdag der ja....gleder meg til å høre mer:)miss you here i norge vertfall!! ha det bra så lenge så sees vi om okke så lenge..stor klem linda

 

Legg inn en kommentar

<< Home